Stránky jsou podporovány Ministerstvem zdravotnictví v rámci Národního plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením
Přihlásit se
15. červen 2024
Svátek má Vít

Citát

Zuřivost kruté závisti nemůže usmířit žádný klid. (RABIEM LIVORIS ACERBI NULLA POTEST PLACARE)
CLAUDIUS CLAUDIANUS

Lidské tělo

Stárnutí

Většina starších touží být mladší. Tělesně určitě. Z těch lehčích trápení zmíním vrásky a... více

Cestování

Vody už je dost

A to v pravém slova smyslu. Neustálé příděly vody ze shora nenaplňovaly jenom naší loď, ale taky... více

Kalendárium

 
16. 6.
Evropský den židovské kultury
17. 6.
Světový den boje proti rozšiřování pouští a sucha
Zobrazit další datumy v kalendáriu

Infomateriály

 

Granátové jablko - Marhaník granátový ( Punica granatum)

Granátové jablko - Marhaník granátový ( Punica granatum) Vyhovuje mu subtropické klima kontinentálního typu s dlouhým, horkým létem a poměrně chladnou zimou. Vydrží krátkodobý mráz -15 C. U nás jej pěstujeme raději jako přenosnou rostlinu.

Nejlépe roste v úrodné půdě, lehčí, s neutrální až slabě alkalickou reakcí. Na dno květináče je dobré přidat drenáž. Miluje vydatnou zálivku a dostatek živin. Doma v zimě roste nejlépe ve studeném skleníku i v chladném bytě, v létě venku. Jako pokojové rostliny se často pěstuje odrůda Nana, která bohatě kvete a plodí, ale není jedlá. V zimě vyžaduje mírnou zálivku a hodně světla. Nebo se umístí do tmavé, chladné místnosti s teplotou okolo pěti stupňů Celsia, kde ji vůbec nezaléváme. Je to opadavá dřevina. Granátovníky se velmi dobře tvarují a jsou proto ideální k pěstování jako bonsai.


Punicum je opadavý keř nebo malý strom dorůstající výšky pěti metrů a plodem je vysychavá kulovitá bobule velká 9 až 12 cm, červené, žluté nebo zelenavé barvy s vytrvalým kalichem a velkým množstvím semen, která má silnou kožovitou slupku. Hmotnost plodů je rozmanitá od 200 g až do 1 kg. Granule tvoří semena obklopená šťavnatým arilem. Z plodů se připravuje šťáva, tzv. francouzská grenadina. Z jednoho kilogramu plodů se získá 500 až 700 g šťávy s obsahem asi 21 % cukrů. Oplodí obsahuje 22 až 30 % tříslovin a používá se k léčení při poruchách trávicího ústrojí. Ze slupek nezralých plodů, z kořenů a z kůry se získává barvivo, jímž se barvil i safián a v Orientě také koberce. Kůra stromů a slupky jsou bohaté na taniny. Zralý plod vydává při poklepu dunivý zvuk a má otevřený kalich, nezáleží přitom na zabarvení slupky. Pozor na popraskané plody, které jsou znakem sklizně v době přezrálosti plodů nebo vlivem sucha. Pro získání šťávy z plodů poválíme mírně nahřáté ovoce tlakem na podložku a poté jablko nařízneme u kalichu. Tímto otvorem mačkáme šťávu přímo do sklenice.

Z granátového jablka se využívá především šťáva, ze které se dělá řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Známý je také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Je to sytě červený chladný nápoj z čerstvých granátových jablek. Granátová jablka poválíme, rozřízneme a vymačkáme skvěle červenou lahodnou šťávu Podáváme vychlazené Můžeme ředit vychlazenou minerálkou
Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha ovocných salátů nebo sorbetů. V teplé kuchyni se přidává především k drůbeži, grilovanému masu a rybám, do některých pikantních pokrmů. V Asii se využívá i jako koření, k tomuto účelu se lépe hodí divoce rostoucí rostliny, především z úpatí Himálaje.

Z granátových jablek se také připravuje zavařenina.

Granátové jablko je až 12 cm v průměru velký plod se zakulaceným šestiúhelníkovým tvarem. Pod tlustou, tvrdou slupkou je šest až dvanáct pouzder, v nichž se ve sladkém červeném, bílém či růžovém rosolovitém míšku nachází semena. Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600.

Granátová jablka obsahují cca 77 % vody, vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku, cukrů, organické kyseliny (zejména kyselinu citrónovou), z vitamínů jsou významně zastoupeny vitamín B (B1, B2 a B3) a C, v menší míře pak i vitamín A ve formě provitamínu (karotenoidů); obsahují také 6 esenciálních a 9 neesenciálních aminokyselin.
Slupka granátového jablka a vnitřní přepážky mají vysoký obsah hořkých a trpkých (svíravých) látek, např. kyseliny taninové, které mají obstipační (stavěcí) účinek. Jedlé části granátových jablek působí spíš projímavě. (Pojmy jako taniny, polyfenolické látky, třísloviny a flavonoidy se u granátového jablka hodně prolínají.)

Obsahem hořčíku, draslíku a sodíku je šťáva granátovníku vhodná pro sportovce, těžce pracující a osoby s horečkou a pracující v horku, kteří potem a vyšším příjmem tekutin ztrácejí minerály.

Látky charakteru polyfenolů v jedlých částech představují jak zdroj hořké a trpké složky chuti a červené barvy šťávy (bioflavonoidy), tak zdroj hlavního protizánětlivého, antioxidačního účinku [1], který je posílen přítomností vitamínu C (synergický účinek). Antioxidační účinek těchto flavonoidů představuje hlavní léčebný a ochranný vliv granátových jablek na lidský organismus. Obsahem antioxidantů pomáhá šťáva v prevenci a léčbě nemocí horních cest dýchacích a v eliminaci části zátěže způsobené špatným životním prostředím.

Podle kalifornských a ohijských výzkumníků nejméně deset z obsažených fenolických látek funguje jako přírodní prevence rakoviny prsu, prostaty a dalších nádorů, na jejichž rozvoji se mohou podílet estrogeny.


Při zpracování tohoto článku byly použity informace a foto z Kotvičníkové farmy Sedlecko manželů Janoutových. www.kotvicnikovafarma.cz.


Kategorie: Bylinky
Kristýna Horejšová
Publikováno: 17.9.2014

Vyhledávání

 


Foto dne

 
PepřenkyPepřenky
Jak si připravíte tuto pochoutku se dozvíte v dnešním článku.

Trénuj mozek

Krátce ...

 
9.11.2014

Dlouhodobé užívání analgetik na bolavé klouby může způsobit i závažné zdravotní problémy

Podle odborníků analgetika každodenně užívá... (celý text)
8.11.2014

6 nejčastějších příčin şişli escort nedostatku vitaminu

Ümraniye Escort ile karsılasın, Bu... (celý text)
7.11.2014

10 příznaků Alzheimerovy choroby

Eğer isterseniz harika sex için şişli escort... (celý text)
Zobrazit další­ zprávy