Svátky

Dobrý podvečer,
dnes je pátek 19.4.2024
svátek má Rostislav
zítra Marcela

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

SENECA LUCIUS ANNAEUS
Neštěstí zdrtí jen toho, kdo se dal oklamat štěstím.

Vláda schválila rozšíření seznamu návykových látek

„Země Evropské unie včetně České republiky jsou prakticky denně zaplavovány novými syntetickými drogami, jež ohrožují životy všech, kteří s nimi přijdou do styku. Vláda se rozhodla na tuto situaci reagovat rozšířením seznamu návykových látek. Výrobci drog jsou totiž velmi vynalézaví a snaží se novými recepturami vyhnout zakázaným látkám. Cílem tohoto návrhu je tomu zabránit a ochránit tak rizikové skupiny českých občanů, zejména pak mládeže. Zamezíme tím také tomu, aby se tyto látky dostávaly přes Českou republiku na společný evropský trh,“ říká ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík ke změně nařízení vlády o seznamu návykových látek. Celkem jich na seznamu přibylo 63.

Seznam vytvořila pracovní skupina Systému včasného varování před novými syntetickými drogami – Early Warning System (EWS), která pracuje při Národním monitorovacím středisku pro drogy a závislosti a shromažďuje data o výrobě a distribuci omamných a psychotropních látek. Výsledkem práce této skupiny bylo vytipování 63 různých chemických skupin, které byly na seznam přidány s cílem zabránit výrobě a následné distribuci nových nebezpečných drog. Látky byly odborníky vytipovány v závislosti na jejich výskytu jak v České republice, tak v sousedních zemích. Dalším efektem nového nařízení je znemožnění dovozu těchto látek přes Českou republiku na společný evropský trh. Většina podobných látek je totiž cíleně dovážena do Evropské unie přes země, kde nejsou opatření nad těmito látkami zavedena. Vzhledem k absenci kontroly na hranicích a volnému pohybu osob a zboží nelze tomuto problému prakticky efektivně zabránit.

Neřešení stávající situace a nepřijetí potřebných legislativních změn by mohlo vést ke stavu, kdy by orgány činné v trestním řízení nemohly legálně reagovat a postihovat obchod s novými syntetickými drogami, což by ve svém konečném důsledku mohlo vést k ohrožení zdraví občanů. Nařízení vlády o seznamech návykových látek je prováděcím právním předpisem k zákonu o návykových látkách. Seznam návykové látky rozděluje na omamné a psychotropní a dále je rozčleňuje do sedmi skupin podle Jednotné úmluvy OSN o omamných látkách z roku 1961 a Úmluvy OSN o psychotropních látkách z roku 1971. Novelizace nařízení vlády, která byla dnes schválena, je plně v souladu s těmito mezinárodními úmluvami.

 
 

ŠTĚPÁNKA ČECHOVÁ
ředitelka odboru komunikace s veřejností
tisková mluvčí

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..