Svátky

Příjemnou noc,
dnes je pátek 19.4.2024
svátek má Rostislav
zítra Marcela

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

MARCUS AURELIUS
Štěstí tvého života závisí na druhu tvých milenek.

Štětka lesní (Dipsacus sylvestris)

Jedná se o dvouletou bylinu, která je známá především účiností na boreliozu.

V prvním roce na podzim je veškerá síla rostliny koncentrována v jejím kořeni a je to právě kořen, který se k léčbě používá. Pokud chcete zatočit s boreliozou, vykopejte několik těchto jednoletých kořenů, nakrájejte je na malé kousky a strčte je na 3 týdny do sklenice se silným alkoholem alepoň 60%. Tinktura,se užívá po lžičce 3x denně, podobu minimálně jednoho měsíce. Po zbytek roku pak alespoň na 1-2dny v měsíci tuto kůru opět nasadíte. Velmi prý pomáhá, když tuto léčbu kombinujeme s tzv. hypertermickou terapii, tj. alespoň každý třetí den se naložíme do vany s tak horkou vodou, jakou jen dokážeme snést.

Pokud horkou vodu snášíme špatně je dobré nahřívat alespoň bolavé, boreliozou postižené klouby. Mnoho lidí, včetně Wolfa Dietera, se těmito prostředky skutečně vyléčilo a nyní již nepociťují žádné obtíže.Drogou je také nať nebo celou rostlinu v letních měsících druhým rokem.Je výborním antirevmatikem, močopudná, léčí žaludeční a dvanácníkové vředy i jiné nemoci v zažívacím traktu.

Bylinář Dvořák z Brna ji indikují i na karcinomy v zažívacím traktu i na kůži,(nať štětky 100g, lapačo 50g, květ vřesu 50g, květ měsíčku 25g, nať tymiánu 25g - připravuje se jako bylinářský čaj 1l do termosky, užívat po doušcích, vhodné doplňovat tinkturou z adaptogenů - maralu a echinacei) to vyžaduje dlouhodobější užívání, jinak se dlouhodobě neužívá.

Proti revmatická směs bylináře Dvořáka 100g ovesné slámy, 50g nati štětky, 50 březových listů, lořen jehlice 30g, nať tymiánu - tato směs se podává ve formě odvaru 3x denně po jídle. Štětka udělá parádu i na trvalkovém či bylinkovém záhonu, je to atraktivní bodlák.Štětka je až 2. vysoká, dvouletá bylina. Květ je šešule s fialovými jazýčkovitými květy. Výskyt:Druh roste v teplejších oblastech naší země, na světlých místech u vodních toků a rybníků, na pastvinách, u cest a na pustých místech.

Množení:Štětka se množí generativně nažkami, která zrají od konce srpna do podzimu a poměrně rychle vysemeňují. Semenáčky se vyvíjejí počátkem podzimu, na jaře i během léta. Nažky mohou klíčit i několik let.Nažky jsou šířeny vodou, větrem, zažívacím ústrojím zvířat zejména ptáků.
Použití:Velká, suchá, obarvená plodenství této rostliny se používají do suchých kytic. Je to rostlina medonosná.
 
 
Při zpracování tohoto článku byly použity informace a foto z Kotvičníkové farmy Sedlecko manželů Janoutových. www.kotvicnikovafarma.cz
 
 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..