Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 20.4.2024
svátek má Marcela
zítra Alexandra

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

SENECA LUCIUS ANNAEUS
Ze štěstí všech se raduj, neštěstím buď dojat.

Aztécké sladidlo (Lipia dulcis collada)

Aztécké sladidlo je bylina používaná přinejmenším od doby Aztéků na kašel, nachlazení, zánětu průdušek, proti astmatu, a kolice. Listy obsahují intenzívně sladkou směs hernandulcin (1000 krát sladší než cukr).Je vhodná pro diabetiky a na redukční dietu, pokud se nechcete vzdát sladkého. Znáte Stevii? Tak Aztécké sladidlo obsahuje hernandulcin, který je ještě 3x sladší než stevisoid. Sečteno a podtrženo Aztécký cukr je 1000x sladší než rafinovaný cukr!Dorůstá výšky až 25 cm a tvoří až metrový převis. Její drobné sytě zelené lístečky jsou vstřícné, kopinaté. Jemné úbory bílých květů vytvářejí koncové okolíky. Už na první pohled se jedná o zajímavou rostlinu.Rostlinu můžete pěstovat v květináči, doporučujeme přesadit do závěsného květináče. Dostatečně zalévat a umístit na slunečné místo. Přes léto pěstujeme venku. Celoroční pokojové pěstování je bez potíží. V zimních měsících nevystavovat teplotám pod 10°C jinak listy zčervenají a opadají. Optimální teplota pro přezimování je mezi 10-15°C. Je potřeba udržovat mírně vlhký substrát. Rostlina na zimu shazuje většinu listů a přezimují jen kořeny.Používají se buď čerstvé listy, nebo sušené. Rostlinu můžeme použít k slazení nápojů, moučníků a jiných jídel.Při zpracování tohoto článku byly použity informace a foto z Kotvičníkové farmy Sedlecko manželů Janoutových. /www.kotvicnikovafarma.cz/

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..