Aztécké sladidlo (Lipia dulcis collada)
Aztécké sladidlo je bylina používaná přinejmenším od doby Aztéků na kašel, nachlazení, zánětu průdušek, proti astmatu, a kolice. Listy obsahují intenzívně sladkou směs hernandulcin (1000 krát sladší než cukr).Je vhodná pro diabetiky a na redukční dietu, pokud se nechcete vzdát sladkého. Znáte Stevii? Tak Aztécké sladidlo obsahuje hernandulcin, který je ještě 3x sladší než stevisoid. Sečteno a podtrženo Aztécký cukr je 1000x sladší než rafinovaný cukr!Dorůstá výšky až 25 cm a tvoří až metrový převis. Její drobné sytě zelené lístečky jsou vstřícné, kopinaté. Jemné úbory bílých květů vytvářejí koncové okolíky. Už na první pohled se jedná o zajímavou rostlinu.Rostlinu můžete pěstovat v květináči, doporučujeme přesadit do závěsného květináče. Dostatečně zalévat a umístit na slunečné místo. Přes léto pěstujeme venku. Celoroční pokojové pěstování je bez potíží. V zimních měsících nevystavovat teplotám pod 10°C jinak listy zčervenají a opadají. Optimální teplota pro přezimování je mezi 10-15°C. Je potřeba udržovat mírně vlhký substrát. Rostlina na zimu shazuje většinu listů a přezimují jen kořeny.Používají se buď čerstvé listy, nebo sušené. Rostlinu můžeme použít k slazení nápojů, moučníků a jiných jídel.Při zpracování tohoto článku byly použity informace a foto z Kotvičníkové farmy Sedlecko manželů Janoutových. /www.kotvicnikovafarma.cz/