Stránky jsou podporovány Ministerstvem zdravotnictví v rámci Národního plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením
Přihlásit se
1. červen 2023
Svátek má Laura

Citát

Řekni mnoho, napiš málo.
ELLEN LUPTON

Lidské tělo

Stárnutí

Většina starších touží být mladší. Tělesně určitě. Z těch lehčích trápení zmíním vrásky a... více

Cestování

Vody už je dost

A to v pravém slova smyslu. Neustálé příděly vody ze shora nenaplňovaly jenom naší loď, ale taky... více

Kalendárium

 
1. 6.
Mezinárodní den dětí
4. 6.
Mezinárodní den dětí, které se staly obětí agrese
Zobrazit další datumy v kalendáriu

Infomateriály

 

Paprika

Paprika

Paprika je původem z amerického kontinentu z tropů a mezi nejznámější druhy patří paprika roční. Existuje však mnoho odrůd a několik zbarvení plodu této rostliny, což je bobule z mnoha semínky. O paprice se zmiňuje Kolumbův průvodce Chanca ze Sevilly už roku 1493 a nazývá ji „ agi”. Nejsnadněji lze papriku získat v obchodě, ale mnohem lepší způsob je si ji vypěstovat na vlastní zahrádce.

Mezi obsažené látky patří alkaloidy, vitaminy A, B2, C, E, silice a sacharidy. Tzv. „sladká paprika” má obsah alkaloidů snížený. Syrová nepálivá paprika obsahuje soli draslíku a železa.

Paprika má rozsáhlé léčebné účinky, její sladká forma může sloužit jako vhodné dietní koření. Pomáhá kardiakům zlepšovat periferní cirkulaci krve nebo při svalovém zatuhnutí a revmatických bolestech je vhodné použití mastí a mazání. S pálivou paprikou se musí zacházet opatrně. Při příliš velkém množství může vyvolat i zánět sliznic a příznaky otravy s bolestmi břicha. Při kontaktu s očima může způsobit zánět spojivek.

Paprika křovitá čili kayenský pepř (paprička) však pochází z Indie a do Evropy byla přivezena v 16. století. Její chuť je výrazně pálivá, proto se s ní musí velice obezřetně zacházet. Jejími hlavními účinky je hřejivé a povzbuzující působení. Používá se v lécích, především ve formě mastí a olejů, na rýmy, nachlazení, revmatické bolesti a posiluje slabý krevní oběh. Tyto účinky má na svědomí látka zvaná kapsaicin. Díky karotenoidům a flavonoidům má antibakteriální účinky, čímž se posiluje i celková imunita.

Papriky lze užívat hlavně ve formě koření přidávaného do jídel či v syrovém čerstvém stavu, kdy se přidává do různých salátů nebo po různorodé přípravě přidat do pokrmů.

Kategorie: bylinky
Tereza Dobrá
Publikováno: 22.3.2007
Paprika
Paprika
Paprika
Paprika
Paprika
Paprika
Paprika
Paprika
Paprika

Vyhledávání

 


Foto dne

 
PepřenkyPepřenky
Jak si připravíte tuto pochoutku se dozvíte v dnešním článku.

Trénuj mozek

Krátce ...

 
9.11.2014

Dlouhodobé užívání analgetik na bolavé klouby může způsobit i závažné zdravotní problémy

Podle odborníků analgetika každodenně užívá... (celý text)
8.11.2014

6 nejčastějších příčin şişli escort nedostatku vitaminu

Ümraniye Escort ile karsılasın, Bu... (celý text)
7.11.2014

10 příznaků Alzheimerovy choroby

Eğer isterseniz harika sex için şişli escort... (celý text)
Zobrazit další­ zprávy