Stránky jsou podporovány Ministerstvem zdravotnictví v rámci Národního plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením
Přihlásit se
23. září 2023
Svátek má Berta

Citát

Osmdesát procent úspěchu je dorazit tam kam máte.
WOODY ALLEN

Lidské tělo

Stárnutí

Většina starších touží být mladší. Tělesně určitě. Z těch lehčích trápení zmíním vrásky a... více

Cestování

Vody už je dost

A to v pravém slova smyslu. Neustálé příděly vody ze shora nenaplňovaly jenom naší loď, ale taky... více

Kalendárium

 
24. 9.
Mezinárodní den neslyšících
27. 9.
Světový den cestovního ruchu
Zobrazit další datumy v kalendáriu

Infomateriály

 

Zelený čaj

Zelený čaj



Pochází z oblastí Číny a Indie, kde se pije už téměř čtyři tisíce let (již tehdy se věřilo, že umí zabraňovat mnoha nemocem). V Evropě se rozšířil teprve v devadesátých letech minulého století.

Při jeho zpracování nedochází k fermentaci (komplex chemických procesů, který ovlivňuje jeho kvalitu) a proto si zachovává všechny své účinné látky v původní podobě.

Obsahuje asi o třetinu méně kofeinu než čaj černý. Najdeme v něm také mnoho prospěšných složek: například vitamíny A, B, C, E i K; z minerálních prvků třeba draslík, vápník, fluor, železo, dále třísloviny (mnohem více než v jeho černém protějšku) a hodně antioxidantů.

Je celkem proslavený svými prospěšnými vlastnostmi. Například odborníci tvrdí, že jeho pravidelné pití může snížit riziko vzniku rakoviny některých orgánů až na polovinu. Dále posiluje imunitní systém - bojuje proti virům i plísním, zvyšuje schopnost koncentrace, brání únavě (dodává tělu energii i optimismus)a pomáhá proti demenci. Léčí dýchací potíže, slouží jako prevence cukrovky; rovněž čistí ucpané cévy a tepny (tím se stará o optimální průtok krve), celkově podporuje krevní oběh a upravuje vysoký tlak. Snižuje hladinu cholesterolu; má dobrý vliv i na samotné srdce. Rovněž reguluje střevní mikroflóru, zamezuje výskytu hnilobných procesů v trávicím ústrojí, urychluje látkovou výměnu. Podporuje činnost močové soustavy. Též zpevňuje kosti i zuby (při kloktání působí kladně i na dásně).
Především ženy jej znají jako prostředek napomáhající hubnutí, protože je účinný při spalovaní tuků a mírně potlačuje chuť k jídlu.

Uplatňuje se také v kosmetice – udržuje čistou, zdravou a hebkou pokožku, zklidňuje jí a regeneruje, mírní spáleniny od sluníčka a zpomaluje proces stárnutí jako takový. Proto se přidává do různých průmyslově vyráběných pleťových vod, mlék, krémů i parfémů.
Tento druh můžeme upotřebit i jako odstraňovač zápachů nebo ochranu proti korozi (stačí otírat ocelové nádobí použitými čajovými lístky).

Podle posledního průzkumu svůj efekt zvyšuje, pokud jej osladíme trochou medu. Výsledek se samozřejmě nejlépe projeví při rovnoměrném popíjení (dva až tři šálky denně). Obecně se doporučuje zalévat produkt vodou zchladlou na 60 – 80 stupňů Celsia (protože při použití tekutiny příliš horké bude hodně hořký) a luhovat 2-3 minuty.


Je tedy zřejmé, že zelený čaj může tělu v lecčems prospět. Tak sem s ním!






Kategorie: Ostatní
Jana Ržoncová
Publikováno: 30.11.2014

Vyhledávání

 


Foto dne

 
PepřenkyPepřenky
Jak si připravíte tuto pochoutku se dozvíte v dnešním článku.

Trénuj mozek

Krátce ...

 
9.11.2014

Dlouhodobé užívání analgetik na bolavé klouby může způsobit i závažné zdravotní problémy

Podle odborníků analgetika každodenně užívá... (celý text)
8.11.2014

6 nejčastějších příčin şişli escort nedostatku vitaminu

Ümraniye Escort ile karsılasın, Bu... (celý text)
7.11.2014

10 příznaků Alzheimerovy choroby

Eğer isterseniz harika sex için şişli escort... (celý text)
Zobrazit další­ zprávy