Stránky jsou podporovány Ministerstvem zdravotnictví v rámci Národního plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením
Přihlásit se
1. říjen 2023
Svátek má Igor

Citát

V přesné matematické terminologii platí, že 1+1=2, kde "=" znamená "zřídka, pakliže vůbec kdy".
DODATEK K MURPYHO ZÁKONU

Lidské tělo

Stárnutí

Většina starších touží být mladší. Tělesně určitě. Z těch lehčích trápení zmíním vrásky a... více

Cestování

Vody už je dost

A to v pravém slova smyslu. Neustálé příděly vody ze shora nenaplňovaly jenom naší loď, ale taky... více

Kalendárium

 
1. 10.
Mezinárodní den hudby
Den světového vegetariánství
Zobrazit další datumy v kalendáriu

Infomateriály

 

Červená řepa

Červená řepa


Tato plodina patří do botanické čeledi merlíkovitých; je poddruhem řepy obecné. Původně pochází ze Středomoří (znali jí už staří Římané, kteří jí používali jako lék) a v průběhu staletí byla vyšlechtěna z původně tenkých kořínků do dnešní podoby tlusté bulvy.

Vyznačuje se poměrně malou kalorickou hodnotou – 100 g má pouze asi 200 kJ, ale obsahuje hodně sacharidů (10,6 g – jednoduchý řepný cukr, který je výborným okamžitým zdrojem energie), dále 0,1 g tuků, 1,8 g bílkovin a 2,3 g vlákniny. Z nerostných látek v ní najdeme křemík, železo, mangan, draslík, dále vitamíny B a C, betakarotén a kyselinu listovou.

Má mnoho příznivých účinků na lidský organismus. Především obsahuje antioxidant, díky němuž má svou typickou barvu - ten umí bojovat proti rakovině a čistí krev. Uvedená zelenina také zvyšuje odolnost a obranyschopnost organismu, povzbuzuje látkovou výměnu (má detoxikační účinky – vyplavuje škodliviny ven z těla) a trávení. Je rovněž důležitá pro naše kosti, šlachy i vazy. Snižuje hladinu cholesterolu, posiluje činnost jater (regeneruje jaterní buňky) a žlučníku, působí preventivně proti tvorbě usazenin v cévách, mírní záněty. Podporuje krvetvorbu – slouží jako prevence chudokrevnosti a jejím důsledkům: únavě, apatii či podrážděnosti i bledosti pokožky. Má též pozitivní vliv na oči (zrakovou ostrost). Celkově zpomaluje stárnutí.

Tepelnou úpravou bohužel ztrácí značný podíl svých cenných látek. Nedoporučuje se lidem, kteří mají dispozice k ledvinovým kamenům, není vhodná ani pro výživu kojenců (obsahuje dusičnany).

Z kosmetické stránky je nepostradatelná pro zdravé vlasy a nehty.

Tato plodina je tedy velice prospěšná, i když jí většinou známe jen ve sterilované formě. To však nemusí být vůbec na škodu.





Kategorie: Ostatní
Jana Ržoncová
Publikováno: 30.11.2014

Vyhledávání

 


Foto dne

 
PepřenkyPepřenky
Jak si připravíte tuto pochoutku se dozvíte v dnešním článku.

Trénuj mozek

Krátce ...

 
9.11.2014

Dlouhodobé užívání analgetik na bolavé klouby může způsobit i závažné zdravotní problémy

Podle odborníků analgetika každodenně užívá... (celý text)
8.11.2014

6 nejčastějších příčin şişli escort nedostatku vitaminu

Ümraniye Escort ile karsılasın, Bu... (celý text)
7.11.2014

10 příznaků Alzheimerovy choroby

Eğer isterseniz harika sex için şişli escort... (celý text)
Zobrazit další­ zprávy