Stránky jsou podporovány Ministerstvem zdravotnictví v rámci Národního plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením
Přihlásit se
15. červen 2024
Svátek má Vít

Citát

Nepřítomnost je nepřítelem lásky, kdo tvrdí opak je nepolepšitelný optimista.
MARLENE DIETRICHOVÁ

Lidské tělo

Stárnutí

Většina starších touží být mladší. Tělesně určitě. Z těch lehčích trápení zmíním vrásky a... více

Cestování

Vody už je dost

A to v pravém slova smyslu. Neustálé příděly vody ze shora nenaplňovaly jenom naší loď, ale taky... více

Kalendárium

 
16. 6.
Evropský den židovské kultury
17. 6.
Světový den boje proti rozšiřování pouští a sucha
Zobrazit další datumy v kalendáriu

Infomateriály

 

Mandle

Mandle




Patří mezi suché skořápkové plody, které rostou na nevysokých teplomilných stromech - mandloních.

V naší stravě zaujímají své důležité místo. 100 g jader má energetickou hodnotu 2587 kJ (právě mandle jsou nejvýživnější ze všech druhů ořechů) a obsahuje 19 g sacharidů, 52,4 g tuků, 17,5 g bílkovin a 6 g vlákniny. Najdeme zde velké množství zdraví prospěšných látek (většina z nich se nachází ve slupce, proto není příliš moudré mandle loupat): vitamíny B a E, vápník (dokonce více než v mléce), draslík, hořčík, mangan, zinek, železo a mnoho užitečných nenasycených mastných kyselin.

Mandle mají na náš organismus velmi pozitivní vliv. Chrání srdce, podporují krvetvorbu, upravují krevní tlak a brání cévy před předčasným stárnutím, uvolňují je a podporují krevní oběh. Snižují vysoký krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi (hrst denně ji prý dokáže zmenšit až o deset procent). Podle posledních výzkumů zpomalují vývoj komplikací v souvislosti s cukrovkou a stávají se i dobrým pomocníkem v boji s Alzheimerovou chorobou; dále urychlují trávení, jsou výborné proti pálení žáhy a podporují látkovou výměnu. Měli by je konzumovat rovněž muži, kteří mají potíže se správnou funkcí pohlavních orgánů – zvyšují totiž potenci a libido vůbec.

Díky (již zmíněnému) obsaženému vitamínu E, který má antioxidační účinky (a tudíž je nápomocný v boji proti zhoubnému nádorovému bujení) posilují imunitní systém, zpomalují proces stárnutí a rovněž eliminují riziko šedého očního zákalu. Jsou velice dobré při únavě, proti depresím a na nervové potíže obecně.

Dále redukují lámavost nehtů, prospívají vlasům, pokožce (např. zamezují vzniku vrásek)i zubní sklovině. Bílkoviny v nich zastoupené podporují zdravý růst a regeneraci buněk, přítomný vápník zase udržuje silné kosti a chrání je před osteoporózou.

Také v nich lze nalézt důležité prvky pro vývoj plodu v děloze a podporu tvorby mateřského mléka, proto jsou velice vhodné pro těhotné a kojící ženy.

Umějí dobře zasytit, takže jsou někdy doporučovány i osobám, které chtějí zhubnout: po konzumaci se mají zapít sklenicí vody – tak nabobtnají a zaplní žaludek, takže delší dobu nepociťujete hlad. Lidé, kteří jedí mandle pravidelně, údajně vykazují nižší BMI (Body Mass Index) – veličinu tolik zmiňovanou v souvislosti s váhou člověka.

Zastávají významnou pozici i v kosmetice: mandlový olej zlepšuje stav akné, uklidňuje pokožku a podporuje hojení pooperačních jizev; krémy a tělová mléka jsou zase vhodné pro suchou kůži, které dodají hydrataci a tím jí udržují mladou a svěží.

Dámy si doma mohou připravit výživné mandlové mléko (50 g mletých mandlí smícháme se 2 lžícemi medu a 0,5 l neperlivé minerálky; necháme 2 hodiny odstát, pak přecedíme a nalijeme do lahve), které se nanáší ráno a večer na obličej i krk a po dvaceti minutách působení opláchne. Další variantou je domácí pleťová maska: rozmixujeme hrst mandlí, půlku okurky, lžičku medu a lžičku jogurtu. Naneseme na vlhkou tvář a necháme účinkovat 20 minut. Po odstranění ještě použijeme krém na dehydratovanou pokožku.

Mandle mají samozřejmě své uplatnění ve slané i sladké kuchyni (vyrábí se z nich též likéry).
Uvádí se, že už konzumace deseti jader denně nám zajistí výborný stav vlasů, nehtů i kůže; pro celkové zdraví organismu je však ideální dávka jedna hrst každý den.

Z výše popsaných skutečností tedy vyplývá, že tato poživatina by se měla stát pevnou součástí našeho jídelníčku.











Kategorie: Ostatní
Jana Ržoncová
Publikováno: 30.11.2014

Vyhledávání

 


Foto dne

 
PepřenkyPepřenky
Jak si připravíte tuto pochoutku se dozvíte v dnešním článku.

Trénuj mozek

Krátce ...

 
9.11.2014

Dlouhodobé užívání analgetik na bolavé klouby může způsobit i závažné zdravotní problémy

Podle odborníků analgetika každodenně užívá... (celý text)
8.11.2014

6 nejčastějších příčin şişli escort nedostatku vitaminu

Ümraniye Escort ile karsılasın, Bu... (celý text)
7.11.2014

10 příznaků Alzheimerovy choroby

Eğer isterseniz harika sex için şişli escort... (celý text)
Zobrazit další­ zprávy