Stránky jsou podporovány Ministerstvem zdravotnictví v rámci Národního plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením
Přihlásit se
1. říjen 2023
Svátek má Igor

Citát

Pro muže je velmi znepokojující, když začíná na ženy působit uklidňujícím dojmem.
J. Gabin

Lidské tělo

Stárnutí

Většina starších touží být mladší. Tělesně určitě. Z těch lehčích trápení zmíním vrásky a... více

Cestování

Vody už je dost

A to v pravém slova smyslu. Neustálé příděly vody ze shora nenaplňovaly jenom naší loď, ale taky... více

Kalendárium

 
1. 10.
Mezinárodní den hudby
Den světového vegetariánství
Zobrazit další datumy v kalendáriu

Infomateriály

 

Hlávkový salát

Hlávkový salát
Patří mezi jednoleté rostliny z botanické čeledi hvězdnicovitých a řadí se vůbec k nejstarším cíleně produkovaným druhům listové zeleniny – údajně byl známý už před 4500 lety ve Starém Egyptě, odkud se rozšířil do Řecka i Říma a později do celé střední Evropy. Původně ho pěstovali mniši v klášterních zahradách, protože věřili, že jim pomůže zachovat sexuální zdrženlivost a zažene jejich hříšné myšlenky.

Tato zelenina je pro svou nízkou kalorickou hodnotu oblíbenou a doporučovanou součástí redukčních diet: 100 g plodiny má energii pouhých 80 kJ, dále obsahuje 0,3 g tuků, 1,5 g bílkovin, 2,7 g sacharidů a 0,9 g vlákniny. Najdeme v ní vitamíny B, C i E a z nerostných látek draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo a něco sodíku, mědi a kobaltu.

Na lidský organismus má salát velice prospěšný vliv. Především zlepšuje činnost mozku (posiluje paměť i koncentraci) a nervového systému obecně, neboť má uklidňující a tišící účinky (odstraňuje nervozitu i únavu). Také zlepšuje spánek. Dále stimuluje činnost srdce, zkvalitňuje výkonnost svalů a přenos kyslíku k jednotlivým buňkám. Díky své snadné stravitelnosti (a obsahu vlákniny) podporuje trávení a funkci jater, zrychluje pohyb střev a přispívá k pročištění organismu, protože na sebe váže škodlivé látky. Rovněž snižuje riziko onemocnění rakovinou, posiluje imunitu, povzbuzuje látkovou výměnu, podporuje vstřebávání bílkovin, mírní křeče. Umí též redukovat otoky.

V našich krajích se vyskytuje ve třech typech:

1) Hlávkový – zelený (nejvíce živin mají velké tmavší listy) a červenolistý (jehož lupeny obsahují karoten).
2) Římský – má listy tužší a je spíš podobný čínskému zelí
3) Ledový – je křehčí variantou hlávkové odrůdy

Při konzumaci by se jeho jednotlivé části neměly příliš trhat, protože tak rychle ztrácejí vitamín C i přítomnou kyselinu listovou (ta příznivě ovlivňuje sekreci šťáv v žaludku, ale ničí se teplem).

Svoje využití může mít salát i v kosmetické oblasti: odvar z něho působí příznivě proti akné a ostatním kožním vyrážkám. Připravíme si jej tak, že do hrnce naplněného z poloviny vodou dáme listy ze dvou hlávek a povaříme 10 – 15 minut. Potom scedíme a nanášíme na pleť vatovým tamponem.

Z uvedeného popisu vyplývá, že tato poživatina je pro nás velice užitečná a proto bychom se její konzumaci neměli vyhýbat. Dnes již naštěstí její nákup nepředstavuje žádný problém – tak toho využijme a udělejme něco pro svou vitalitu!



Kategorie: Zdraví
Jana Ržoncová
Publikováno: 6.7.2014

Vyhledávání

 


Foto dne

 
PepřenkyPepřenky
Jak si připravíte tuto pochoutku se dozvíte v dnešním článku.

Trénuj mozek

Krátce ...

 
9.11.2014

Dlouhodobé užívání analgetik na bolavé klouby může způsobit i závažné zdravotní problémy

Podle odborníků analgetika každodenně užívá... (celý text)
8.11.2014

6 nejčastějších příčin şişli escort nedostatku vitaminu

Ümraniye Escort ile karsılasın, Bu... (celý text)
7.11.2014

10 příznaků Alzheimerovy choroby

Eğer isterseniz harika sex için şişli escort... (celý text)
Zobrazit další­ zprávy