1. červen 2023
Svátek má
Laura
Citát
Poutem společnosti je rozum a řeč.
MARCUS TULLIUS CICERO
Lidské tělo
Většina starších touží být mladší. Tělesně určitě. Z těch lehčích trápení zmíním vrásky a... více
Cestování
A to v pravém slova smyslu. Neustálé příděly vody ze shora nenaplňovaly jenom naší loď, ale taky... více
Kalendárium
Infomateriály
Jidáše a Velikonoční hlavička

Na jidáše potřebujeme tyto suroviny:
500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 0,25 litru mléka, 50 g droždí, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, strouhaná citrónová kůra, trocha soli, 50 g sekaných loupaných mandlí na posypání, 1 bílek na potření těsta.
Recept připravíme takto:
Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky a necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout tak dlouho, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vykrajujeme kolečka. Ta přendáme na plech, ještě chvíli necháme kynout, pak rádýlkem uděláme rýhy, potřeme rozšlehaným bílkem s troškou mléka, posypeme mandlemi a v předehřáté troubě upečeme dorůžova. Podáváme čerstvé a s medem.
Velikonoční hlavička
Na hlavičku potřebujeme tyto suroviny:
500 g vepřové plece, 250 g uzeného bůčku, 2 velké stroužky česneku, větší hrst mladých kopřiv nebo nakrájené pažitky a nasekané petrželové natě, 50 g droždí, 6 vajec, 500 g tvrdších žemlí, 3/4 l vývaru z masa, 2 lžíce mléka, špetka cukru, mletý pepř, muškátový oříšek, majoránka, sůl.
Recept připravíme takto:
Každé maso uvaříme zvlášť v osolené vodě. Měkké vyjmeme, necháme prochladnout a nakrájíme na kostičky. Žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme teplým vepřovým vývarem. Necháme vsáknout a přidáme nakrájené maso. Ochutíme pepřem, muškátovým oříškem, majoránkou, česnekem a solí. Promícháme. Z droždí, mléka a špetky cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do směsi masa a žemlí vmícháme žloutky ze 6 vajec, nasekané bylinky, vykynutý kvásek a nakonec vmícháme tuhý sníh ze 6 bílků. Urovnáme do dobře vymaštěného pekáče, nebo třeba také do vymazané a vysypané formy na velikonočního beránka. Necháme ještě chvíli kynout, potom vložíme do mírně vyhřáté trouby a upečeme. Velikonoční hlavičku podáváme studenou.
Vyhledávání
Foto dne
Pepřenky

Jak si připravíte tuto pochoutku se dozvíte v dnešním článku.

Krátce ...
- 9.11.2014
Dlouhodobé užívání analgetik na bolavé klouby může způsobit i závažné zdravotní problémy
Podle odborníků analgetika každodenně užívá... (celý text)- 8.11.2014
6 nejčastějších příčin şişli escort nedostatku vitaminu
Ümraniye Escort ile karsılasın, Bu... (celý text)- 7.11.2014
10 příznaků Alzheimerovy choroby
Eğer isterseniz harika sex için şişli escort... (celý text)

© Copyright občanské sdružení První krok 2002 - 2023 a dodavatelé obsahu |
webmaster: admin@prvnikrok.cz