7. říjen 2024
Svátek má
Justýna
Citát
Jednou z výhod dobrých skutků je, že povznášejí duši a uzpůsobují ji ke skutkům ještě lepším.
J. Rausseau
Lidské tělo
Většina starších touží být mladší. Tělesně určitě. Z těch lehčích trápení zmíním vrásky a... více
Cestování
A to v pravém slova smyslu. Neustálé příděly vody ze shora nenaplňovaly jenom naší loď, ale taky... více
Kalendárium
Infomateriály
Rýže, ceněná rostlina
Ve východních tradicích se rýže odedávna považuje za posvátnou rostlinu. Arabové dokonce věřili, že vyrostla z krůpěje Mohamedova potu spadlé na zemi z nebe. Zvyk házet na hlavu ženicha a nevěsty její zrna, přinášející novomanželům štěstí a plodnost, zase pochází z Indie, kde se používá při mnoha obřadech. Nejen tam je však považována za symbol života, plodnosti a zdroj hojnosti. Pro milióny lidí znamená hlavní součást jídelníčku, a tak se jejímu pěstování již po dlouhá staletí věnuje pečlivá pozornost.
Úcta rýži právem náleží, neboť je energeticky vydatnou potravinou. Na rozdíl od celozrnné je loupaná bílá rýže sice méně výživná, neboť obsahuje převážně škrob, ale je stravitelnější a doporučovaná hlavně při léčbě vředových onemocnění a při poruchách trávení.
V obchodech si lze vybrat z různých druhů:
Natural
Jde o neloupanou hnědou rýži s vysokým obsahem vitaminů, vlákniny a minerálů, kterých je v ní mnohem více než v bílé rýži. Při vaření se nelepí a je vhodná jako příloha, nebo do polévek.
Dlouhozrnná
Je nejoblíbenější pro neutrální a nevýraznou chuť, je nelepivá a po uvaření zůstává sypká. Její použití je stejné jako u rýže natural.
Parboiled
Tento druh rýže je speciálně upraven, takže minerály a vitaminy se ze slupek přenášejí do zrn. Bývá i ve směsích s rýží baseti nebo s dlouhozrnnou.
Basmati
Je nejkvalitnějším druhem s jemnou vůní. Po uvaření je kyprá a sypká, vhodná jako příloha nebo k přípravě asijských pokrmů.
Indiánská
Neboli divoká rýže se vyznačuje oříškovou chutí a podává se často smíchaná s bílou rýží. Hodí se jako příloha k slavnostním pokrmům.
Arborio
Tato zlatozrnná rýže vstřebává notně vody a po uvaření má krémovitou a lepkavou konzistenci. Připravují se z ní nákypy, pudinky, výborné rizoto, nebo španělská paella.
Zkuste recept z rýže Arborio:
Risotto ai funghi
Budete potřebovat: půl kg rýže Arborio, 29 g hub Místo Funghi, 1 cibuli, 125 ml smetany, 80 g uzeniny Pancetta, snítku tymiánu, olej a sůl Postup: Pokrájenou cibulku zpěňte na oleji, přidejte na drobno nakrájenou uzeninu, houby a syrovou rýži. Vše krátce osmahněte a zalijte vodou (na díl rýže dva díly vody). Osolte a vařte přibližně 15 minut, dokud se voda nevyvaří. Na závěr přidejte smetanu a tymián, promíchejte a teplé podávejte, ozdobené lístkem tymiánu.
Úcta rýži právem náleží, neboť je energeticky vydatnou potravinou. Na rozdíl od celozrnné je loupaná bílá rýže sice méně výživná, neboť obsahuje převážně škrob, ale je stravitelnější a doporučovaná hlavně při léčbě vředových onemocnění a při poruchách trávení.
V obchodech si lze vybrat z různých druhů:
Natural
Jde o neloupanou hnědou rýži s vysokým obsahem vitaminů, vlákniny a minerálů, kterých je v ní mnohem více než v bílé rýži. Při vaření se nelepí a je vhodná jako příloha, nebo do polévek.
Dlouhozrnná
Je nejoblíbenější pro neutrální a nevýraznou chuť, je nelepivá a po uvaření zůstává sypká. Její použití je stejné jako u rýže natural.
Parboiled
Tento druh rýže je speciálně upraven, takže minerály a vitaminy se ze slupek přenášejí do zrn. Bývá i ve směsích s rýží baseti nebo s dlouhozrnnou.
Basmati
Je nejkvalitnějším druhem s jemnou vůní. Po uvaření je kyprá a sypká, vhodná jako příloha nebo k přípravě asijských pokrmů.
Indiánská
Neboli divoká rýže se vyznačuje oříškovou chutí a podává se často smíchaná s bílou rýží. Hodí se jako příloha k slavnostním pokrmům.
Arborio
Tato zlatozrnná rýže vstřebává notně vody a po uvaření má krémovitou a lepkavou konzistenci. Připravují se z ní nákypy, pudinky, výborné rizoto, nebo španělská paella.
Zkuste recept z rýže Arborio:
Risotto ai funghi
Budete potřebovat: půl kg rýže Arborio, 29 g hub Místo Funghi, 1 cibuli, 125 ml smetany, 80 g uzeniny Pancetta, snítku tymiánu, olej a sůl Postup: Pokrájenou cibulku zpěňte na oleji, přidejte na drobno nakrájenou uzeninu, houby a syrovou rýži. Vše krátce osmahněte a zalijte vodou (na díl rýže dva díly vody). Osolte a vařte přibližně 15 minut, dokud se voda nevyvaří. Na závěr přidejte smetanu a tymián, promíchejte a teplé podávejte, ozdobené lístkem tymiánu.
Vyhledávání
Foto dne
Pepřenky
Jak si připravíte tuto pochoutku se dozvíte v dnešním článku.
Krátce ...
- 9.11.2014
Dlouhodobé užívání analgetik na bolavé klouby může způsobit i závažné zdravotní problémy
Podle odborníků analgetika každodenně užívá... (celý text)- 8.11.2014
6 nejčastějších příčin şişli escort nedostatku vitaminu
Ümraniye Escort ile karsılasın, Bu... (celý text)- 7.11.2014
10 příznaků Alzheimerovy choroby
Eğer isterseniz harika sex için şişli escort... (celý text)
© Copyright občanské sdružení První krok 2002 - 2024 a dodavatelé obsahu |
webmaster: admin@prvnikrok.cz