19. duben 2024
Svátek má
Rostislav
Citát
Zbabělci, kteří mlčí, když mají mluvit, způsobili již mnohem více zla než vyložení ničemové.
GEORGES BENJAMIN CLEMENCEAU
Lidské tělo
Většina starších touží být mladší. Tělesně určitě. Z těch lehčích trápení zmíním vrásky a... více
Cestování
A to v pravém slova smyslu. Neustálé příděly vody ze shora nenaplňovaly jenom naší loď, ale taky... více
Kalendárium
Infomateriály
Mrkev
Tato rostlina, která patří do čeledi miříkokvětých, roste planě v Asii i jižní Evropě a její přesný původ se už nedá určit, protože je velice stará.
V dávných dobách mrkev nebyla vůbec oranžová, jak jí známe dnes, ale byla známá jako bílá nebo nachově červená. Podnět k jejímu cílenému pěstování dal už první středověký římský císař Karel Veliký, avšak v našich zemích se rozšířila až v 18. století.
Je to velice oblíbená a také dietní zelenina : 100 g suroviny má energetickou hodnotu pouhých 188 kJ a obsahuje 9,7 g sacharidů, 0,3 g tuků, 1,4 g bílkovin a 3 g vlákniny. Mrkev je nejznámější zdroj beta – karotenu (ten tělo přeměňuje na vitamín A), díky kterému má silné účinky proti stárnutí a jenž je velmi důležitý pro lidský zrak, protože chrání před šeroslepostí. Také podporuje zdravé opálení a chrání před účinky silného ultrafialového záření.
Samotný vitamín A je nezbytný růstový činitel, zlepšuje stav pleti a vlasů, povzbuzuje imunitní systém, udržuje v dobrém stavu všechny sliznice, je velmi důležitý pro všechny žlázy s vnitřní sekrecí a podporuje růst kůže.
Najdeme zde i vitamíny B, C a K (který se podílí na srážení krve, mineralizaci kostí, metabolismu proteinů cévní stěny a buněčném růstu). Vedle beta – karotenu je tu i alfa – karoten,který působí proti rakovině a pomáhá snižovat riziko srdečního onemocnění. Z nerostných látek je zastoupen draslík, sodík, zinek, křemík, dále sloučeniny vápníku, hořčíku, železa, fosforu i síry a také v malém množství měď, molybden a cín.
Minerální látky obsažené v mrkvi působí mírně močopudně a pro svůj obsah pektinu slouží tato zelenina velmi dobře při průjmech. Její dietetické vlastnosti se využívají při střevních a žaludečních poruchách zejména u kojenců a rekonvalescentů.
Podle výzkumníků v Dánsku syrová plodina napomáhá zamezovat rakovině tlustého střeva (za účinnou látku je tu považována chemická sloučenina falcarinol, což je vlastně sacharid). Tepelnou úpravou se ale tato schopnost snižuje.
Mrkev má i dobrý účinek proti střevním parazitům a obsahuje velké množství kyseliny listové, která podporuje krvetvorbu a je nezbytná pro těhotné ženy, protože pomáhá snižovat riziko vývojových vad plodu. Za zmínku stojí i její antioxidační schopnost, ochrana před zvápenatěním cév, revmatismem a jinými civilizačními chorobami, dále čistí játra a napomáhá při detoxikaci.
Nejhodnotnější ke konzumaci je samozřejmě mrkev v syrovém stavu. Skutečně čerstvou poznáme podle toho, že se snadno zlomí a není ohebná. Svázaná ve svazku svěží příliš dlouho nevydrží, proto jí lze skladovat v zeleninové přihrádce chladničky jen několik dní. Ženy mohou tuto zeleninu ocenit i v kosmetice, protože z ní můžeme připravit i pleťové masky – ať už ze šťávy, nebo ze samotné dřeně. Máme zde na výběr z několika možností : Samotnou mrkev lze nastrouhat na jemno, nanést na pokožku a nechat působit 20 minut. Toto opatření dodá barvu povadlé pleti, obnoví její pružnost a zamezí olupování. Pro oživení a vyživení kůže obličeje si můžeme připravit směs ze šťávy ze 2 mrkví, 2 lžic netučného tvarohu, 1 lžíce drceného lněného semínka a případně i z 1 lžíce neslazeného kondenzovaného mléka (v případě nouze použijeme pouze mrkev a tvaroh). Kaši naneseme na tvář (vynecháme partie kolem očí), krk a dekolt a necháme působit 15 minut, poté odstraníme mokrým vatovým tamponem a opláchneme vodou. Masku uděláme i tak, že smícháme 2 mrkve nakrájené na drobno s 1 žloutkem a 2 kapkami mandlového oleje či do velmi jemně nastrouhané suroviny přidáme tuhý sníh z 1 bílku a zahustíme moukou.
Prostě mrkev oceňujeme po celý rok jako zdraví prospěšnou a cenově dostupnou zeleninu, proto bychom jí měli mít na jídelníčku co nejčastěji. Není to jistě žádný problém.
V dávných dobách mrkev nebyla vůbec oranžová, jak jí známe dnes, ale byla známá jako bílá nebo nachově červená. Podnět k jejímu cílenému pěstování dal už první středověký římský císař Karel Veliký, avšak v našich zemích se rozšířila až v 18. století.
Je to velice oblíbená a také dietní zelenina : 100 g suroviny má energetickou hodnotu pouhých 188 kJ a obsahuje 9,7 g sacharidů, 0,3 g tuků, 1,4 g bílkovin a 3 g vlákniny. Mrkev je nejznámější zdroj beta – karotenu (ten tělo přeměňuje na vitamín A), díky kterému má silné účinky proti stárnutí a jenž je velmi důležitý pro lidský zrak, protože chrání před šeroslepostí. Také podporuje zdravé opálení a chrání před účinky silného ultrafialového záření.
Samotný vitamín A je nezbytný růstový činitel, zlepšuje stav pleti a vlasů, povzbuzuje imunitní systém, udržuje v dobrém stavu všechny sliznice, je velmi důležitý pro všechny žlázy s vnitřní sekrecí a podporuje růst kůže.
Najdeme zde i vitamíny B, C a K (který se podílí na srážení krve, mineralizaci kostí, metabolismu proteinů cévní stěny a buněčném růstu). Vedle beta – karotenu je tu i alfa – karoten,který působí proti rakovině a pomáhá snižovat riziko srdečního onemocnění. Z nerostných látek je zastoupen draslík, sodík, zinek, křemík, dále sloučeniny vápníku, hořčíku, železa, fosforu i síry a také v malém množství měď, molybden a cín.
Minerální látky obsažené v mrkvi působí mírně močopudně a pro svůj obsah pektinu slouží tato zelenina velmi dobře při průjmech. Její dietetické vlastnosti se využívají při střevních a žaludečních poruchách zejména u kojenců a rekonvalescentů.
Podle výzkumníků v Dánsku syrová plodina napomáhá zamezovat rakovině tlustého střeva (za účinnou látku je tu považována chemická sloučenina falcarinol, což je vlastně sacharid). Tepelnou úpravou se ale tato schopnost snižuje.
Mrkev má i dobrý účinek proti střevním parazitům a obsahuje velké množství kyseliny listové, která podporuje krvetvorbu a je nezbytná pro těhotné ženy, protože pomáhá snižovat riziko vývojových vad plodu. Za zmínku stojí i její antioxidační schopnost, ochrana před zvápenatěním cév, revmatismem a jinými civilizačními chorobami, dále čistí játra a napomáhá při detoxikaci.
Nejhodnotnější ke konzumaci je samozřejmě mrkev v syrovém stavu. Skutečně čerstvou poznáme podle toho, že se snadno zlomí a není ohebná. Svázaná ve svazku svěží příliš dlouho nevydrží, proto jí lze skladovat v zeleninové přihrádce chladničky jen několik dní. Ženy mohou tuto zeleninu ocenit i v kosmetice, protože z ní můžeme připravit i pleťové masky – ať už ze šťávy, nebo ze samotné dřeně. Máme zde na výběr z několika možností : Samotnou mrkev lze nastrouhat na jemno, nanést na pokožku a nechat působit 20 minut. Toto opatření dodá barvu povadlé pleti, obnoví její pružnost a zamezí olupování. Pro oživení a vyživení kůže obličeje si můžeme připravit směs ze šťávy ze 2 mrkví, 2 lžic netučného tvarohu, 1 lžíce drceného lněného semínka a případně i z 1 lžíce neslazeného kondenzovaného mléka (v případě nouze použijeme pouze mrkev a tvaroh). Kaši naneseme na tvář (vynecháme partie kolem očí), krk a dekolt a necháme působit 15 minut, poté odstraníme mokrým vatovým tamponem a opláchneme vodou. Masku uděláme i tak, že smícháme 2 mrkve nakrájené na drobno s 1 žloutkem a 2 kapkami mandlového oleje či do velmi jemně nastrouhané suroviny přidáme tuhý sníh z 1 bílku a zahustíme moukou.
Prostě mrkev oceňujeme po celý rok jako zdraví prospěšnou a cenově dostupnou zeleninu, proto bychom jí měli mít na jídelníčku co nejčastěji. Není to jistě žádný problém.
Vyhledávání
Foto dne
Pepřenky
Jak si připravíte tuto pochoutku se dozvíte v dnešním článku.
Krátce ...
- 9.11.2014
Dlouhodobé užívání analgetik na bolavé klouby může způsobit i závažné zdravotní problémy
Podle odborníků analgetika každodenně užívá... (celý text)- 8.11.2014
6 nejčastějších příčin şişli escort nedostatku vitaminu
Ümraniye Escort ile karsılasın, Bu... (celý text)- 7.11.2014
10 příznaků Alzheimerovy choroby
Eğer isterseniz harika sex için şişli escort... (celý text)
© Copyright občanské sdružení První krok 2002 - 2024 a dodavatelé obsahu |
webmaster: admin@prvnikrok.cz